top of page

Ons hulpbetoon?

Beste bezoeker: welkom op de site van de CVS-contactgroep. Wij willen graag uw aandacht vestigen op het volgende:

  • Wij zijn DE patiëntenvereniging voor CVS- en fibromyalgiepatiënten evenals personen met overbelastingssyndromen in Vlaanderen en Brussel.

  • Wij hebben geen enkele binding met welke organisatie, zorgverlener of instelling dan ook. Daardoor bewaren wij onze onafhankelijkheid en neutraliteit sinds 2003. Maar dat betekent ook dat onze werking enkel en alleen afhankelijk is van de bijdrage van de leden en sporadisch kleine giften.

  • Wij doen onze uiterste best om alle vragen te beantwoorden maar het kan even duren eer antwoorden volgen omdat wij absolute voorrang geven aan betalende leden. De zeer kleine groep – onbezoldigde – medewerkers bestaat hoofdzakelijk uit lotgenoten met hun beperkingen. Wij waarderen uw begrip daarvoor.

04/04/2025

Joris Tas, voorzitter

Wat met het RIZIV?

Gezien de veelvuldige meldingen die wij krijgen over “onbegrijpelijke” beslissingen van controleartsen, ook wel adviserende artsen genoemd, denk ik dat het verantwoord is om mij daar vragen bij te stellen.

Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om het RIZIV in het algemeen maar wél specifiek over de behandeling van CVS- en fibromyalgiepatiënten.

De eerste vragen die bij mij opkomen zijn:

  • Hoe kan het zijn dat adviserende artsen zeggen: “CVS bestaat niet” of “CVS in niet (langer) erkend”? Dit terwijl de aandoening al veel langer wel werd aangenomen door de WHO, er door onze HGR een advies werd uitgebracht (nr. 9508 dd. 20/10/2020) en op dit eigenste moment het KCE werkt aan advies.

  • Ik heb geen medische opleiding maar volg de evoluties van de wetenschappelijke studies wel op de voet. Op basis daarvan, en de veelvuldige contacten met CVS- patiënten, is het duidelijk dat er momenteel noch medicatie noch behandelings-methoden zijn om van de aandoening te genezen. Hoe kan het dan dat sommige patiënten, meerdere jaren na de diagnose en de erkenning als (gedeeltelijk) gehandicapten, plots genezen worden verklaard door adviserende artsen?

  • Ik denk te mogen veronderstellen dat in het RIZIV de artsen de opdracht krijgen om zoveel mogelijk (langdurige) zieken terug aan het werk te krijgen. Alleszins werd dat in het nieuws zo vermeld als een van de maatregelen die de nieuwe regering heeft genomen. Op zich wil ik dat niet betwisten. Maar de vraag is in hoeverre de artsen, dokters in de geneeskunde, hun kennis effectief gebruiken om de al dan niet arbeidsgeschiktheid van de mensen, die voor hen verschijnen, vast te stellen. Als het ware een échte consultatie zonder zich alleen te baseren op het uiterlijk en de, eventueel beschikbare, documenten.

  • Mijns inziens hebben adviseurs, die uitspraken doen zoals hiervoor aangehaald werden, ofwel geen voldoende kennis meer van de geneeskunde, ofwel zijn ze vergeten dat ze ooit de Eed van Hippocrates zwoeren. In het laatste geval plegen zij dus meineed, een strafbaar feit.

  • Eveneens m.i. is de arts, dokter in de geneeskunde, ook een zorgverlener. De huidige (aangepaste) wet op de patiëntenrechten vermeldt onder meer dat men het recht heeft om – mits akkoord van de zorgverlener – een geluidsopname te maken als geheugensteun. Misschien zou men dat beter systematisch doen. Men kan zich trouwens ook door een vertrouwenspersoon laten begeleiden.

  • Vermoedelijk nog maar weinig geweten: er bestaat ook voor het RIZIV een ombudsdienst! Ik heb er nog geen ervaring mee maar laten wij ons vooral niet leiden door onze gebruikelijke reactie “het brengt toch niet op”. Zie de site: https://www.riziv.fgov.be/nl/riziv/klachten-over-onze-diensten.

28/03/2025

Joris Tas

UZG.png
bottom of page