“Transparantie over incidenten met implantaten”: persbericht van het Vlaams Patiëntenplatform

Persbericht van 26 november 2018:

Een wereldwijd onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) bracht aan het licht dat er regelmatig incidenten zijn met medische implantaten, maar dat deze informatie niet tot bij het publiek raakt.

“Het Vlaams Patiëntenplatform vindt het belangrijk dat patiënten goed worden geïnformeerd over mogelijke risico’s van implantaten. Die informatie hebben ze nodig om samen met hun arts een weloverwogen keuze te maken over hun behandeling” aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Het FAGG is verantwoordelijk voor de communicatie over de veiligheid van implantaten. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt dat er meer inspanningen worden geleverd om de patiënt correct en volledig te informeren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de chirurg die het implantaat plaatst, over de nodige expertise beschikt. Er moeten criteria worden opgesteld om te bepalen wat die expertise precies inhoudt.

De manier waarop implantaten worden goedgekeurd verschilt ook erg van hoe dat gebeurt bij geneesmiddelen. Zo moeten implantanten niet door een onafhankelijke overheidsinstantie worden goedgekeurd, zoals bij geneesmiddelen. Nu zijn het soms privébedrijven, die betaald worden door de fabrikanten van implantaten, die zorgen voor de goedkeuring. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt dat er voor implantaten een gelijkaardige procedure zou worden uitgewerkt als voor geneesmiddelen zodat de patiënt de garantie heeft dat enkel veilige en betrouwbare implantaten op de markt komen.

Tip: Via de website https://www.mijngezondheid.belgie.be vind je informatie over implantaten die bij jou zijn of worden ingeplant.

© 2019 CVS-contactgroep
Oud Vliegveld 14
9250 Waasmunster

Tel : 0471 822 079 bij voorkeur maandag, woensdag en donderdag van 18:00 tot 21:00 uur
Wij danken ixX pharma voor alle steun

Privacybeleid

Webdesign by Eye
Scroll Up