Recht op vergeten moet uitgebreid worden naar andere verzekeringstakken en andere aandoeningen

Persmededeling door het Vlaams Patiëntenplatform

De Kamercommissie bedrijfsleven keurde op 12 maart het wetsvoorstel rond het recht op vergeten voor schuldsaldoverzekeringen goed. Dit recht op vergeten betekent dat verzekeringen kandidaat-verzekerden niet meer mogen weigeren of dat ze geen bijpremie mogen aanrekenen als kandidaat-verzekerden een schuldsaldoverzekering afsluiten. De kandidaat-verzekerden moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het wetsvoorstel is gebaseerd op de Franse wetgeving en richt zich voornamelijk op kankeraandoeningen. Personen die door kanker getroffen werden, moeten hun aandoening nog steeds melden aan hun verzekeringsmaatschappij. Maar na een periode van 10 jaar na een succesvolle behandeling en zonder herval mag de verzekering hier geen rekening meer mee houden bij zijn risicobeoordeling.

In het wetsvoorstel staat een referentierooster waarin de termijn voor het recht op vergeten voor een aantal types van kankeraandoeningen verlaagd wordt. In dit referentierooster zijn ook enkele chronische ziekten, zoals mucoviscidose, HIV en hepatitis C, opgenomen waarvoor onder bepaalde voorwaarden geen bijpremie aangerekend mag worden of waarvan de maximale bijpremie vastgelegd is. Het wetsvoorstel bepaalt dat dit referentierooster in de toekomst aangepast en uitgebreid kan worden via een Koninklijk Besluit.

Het Vlaams Patiëntenplatform vindt dit een belangrijke eerste stap, maar hoopt dat dit recht op vergeten verder uitgebreid werd naar andere aandoeningen en naar andere verzekeringstakken, zoals de verzekering gewaarborgd inkomen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een begrensde bijpremie, zoals voor mensen met mucoviscidose en HIV, zijn bovendien nogal strikt. We gaan ervan uit dat zowel de voorwaarden als de doelgroep uitgebreid worden in een volgende legislatuur.

“We hopen dat er in de toekomst een aantal aandoeningen aan het referentierooster toegevoegd worden zodat meer mensen toegang zullen krijgen tot een betaalbare verzekering”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Daarnaast vraagt het Vlaams Patiëntenplatform zich af waarom de kandidaat-verzekerde ook na 10 jaar zijn aandoening nog moet melden aan de verzekeringsonderneming. In de Franse wetgeving is zo’n melding niet verplicht.

karolien.vandevelde@vlaamspatientenplatform.be

© 2024 CVS-contactgroep
Oud Vliegveld 14
9250 Waasmunster

Tel.: 0471 822 079 op maandag, woensdag en vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur.
Wij danken ixX pharma voor alle steun

Privacybeleid

Webdesign by Eye