12 mei: dag van verpleging en van ZELDZAME of ONVERKLAARBARE aandoeningen.

In het straatbeeld verschijnen steeds meer mensen met een opgespeld lintje. Het wordt ook alsmaar moeilijker om te weten welke kleur nu voor wat precies staat. Bij wit of pink kun je nog iets bedenken al heb je dan nog geen zekerheid.

Rond 12 mei zie je nu ook blauwe lintjes en daar hoort wat toelichting bij. Toevallig valt in 2019 ook Moederdag op die datum maar dat heeft er niets mee te maken. Twaalf mei is de internationale dag waarop meerdere onderwerpen, welke verband houden met ziekten, speciale aandacht krijgen. Het is – om te beginnen – de verjaardag van Florence Nightingale, die officieel “verpleegster” als een beroep zag en er als eerste een opleiding voor organiseerde. Daarom is die datum wereldwijd de dag van de verpleging geworden.

Inmiddels is het ook de dag van zeldzame of onverklaarbare aandoeningen geworden. Daaronder is de aandoening ME/CVS, vaak in één adem genoemd met fibromyalgie, het meest in het oog springend. Vermoedelijk omdat daarrond de meeste misverstanden bestaan. Daarom hernamen Dascha, zelf CVS-patiënt, en haar echtgenoot Jens uit het Gentse het idee van het blauwe lintje. Zij zijn geen lid van een vereniging maar werken individueel aan het project om de aandoening bekend te maken – vertrouwd is misschien een beter woord – bij het grote publiek. De CVS-contactgroep, en andere verenigingen rond CVS, zijn hen bijzonder erkentelijk voor deze bijdrage aan hun werking.

Op 12 mei organiseren zij talrijke evenementen, waarbij de CVS-contactgroep hen zo goed mogelijk steunt. Zie hun site voor een volledig overzicht van alle activiteiten: http://www.12me.be/

© 2019 CVS-contactgroep
Oud Vliegveld 14
9250 Waasmunster

Tel : 0471 822 079 bij voorkeur maandag, woensdag en donderdag van 18:00 tot 21:00 uur
Wij danken ixX pharma voor alle steun

Privacybeleid

Webdesign by Eye
Scroll Up