Duolegaat PDF Afdrukken

JURIDISCHE INFORMATIE

 

Duolegaat      (test aankoop – budget en recht – mei 2008)

 

Een duolegaat is een speciale techniek, volkomen binnen de wettelijke krijtlijnen, waarmee u iemand (neef, nicht, tante, buur, vriend, …), die normaliter erg veel successierechten zou moeten betalen op wat hij/zij van u erft in de praktijk meer kunt nalaten. Terzelfder tijd schenkt  u een som aan een liefdadigheidsinstelling (vzw). Essentieel is dat u er geen cent méér voor moet uittrekken en dat u de persoon die u in de eerste plaats wilt bevoordelen, niet tekort doet, wel integendeel. Moeilijk te geloven? En toch is het waar.

 

Zo’n duolegaat moet aan drie voorwaarden voldoen :

  • er moet een testament opgesteld zijn
  • in het testament staan de personen benoemd met het deel van de erfenis dat hen toekomt (eerste legaat)
  • er moet een tweede legaat zijn ten voordele van een erkende organisatie of instelling (vzw) die wordt verplicht om alle successierechten te betalen

 

Voordeel

 

Het voordeel van het duolegaat ligt in het soms grote verschil van successierechten die een persoon betaalt ( tot 65 % ) tegenover een vzw ( 8,8 %). Hoe groot dit verschil is, hangt af van de graad van verwantschap en de grootte van de erfenis.

Deze techniek kan dus een aanzienlijke besparing aan successierechten opleveren. Dat kan ertoe leiden dat uw erfgenamen of begunstigden netto zelfs meer overhouden.

 

Het volgende voorbeeld zal dit verduidelijken.

 

Stel : u heeft een fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest en wenst uw neef een roerend vermogen van 50 000 euro na te laten. Indien u geen duolegaat opmaakt, dan zal uw neef als volgt belast worden :

 

 

Neef

Goed doel

Overheid

Bruto legaat

€ 50 000

/

 

Successierechten (45%)

- € 22 500

/

€ 22 500

Netto

€ 27 500

/

€ 22 500

 

 

 

 

Stel : u voorziet 30 000 euro voor uw neef en schenkt via een duolegaat 20 000 euro aan een goed doel na, dan geeft dit het volgende resultaat :

 

 

Neef

Goed doel

Overheid

Bruto legaat

€ 30 000

€ 20 000

 

Successierechten op deel neef (45%)

 

- € 13 500

€ 13 500

Successie op deel goed doel (8,8%)

 

- € 1 760

€ 1 760

Netto

€ 30 000

€ 4 740

€ 15 260

 

 

Uw neef houdt inderdaad netto meer over, terwijl het goed doel ook begunstigd wordt. Er worden bovendien minder successierechten betaald.

 

In een notendop

  • een duolegaat is een techniek die het overwegen waard is als u geen erfgenamen in rechte lijn hebt of als u een ver familielid of vriend wilt bevoordelen
  • hoe groter de nalatenschap, hoe interessanter de techniek
  • neem vooraf contact op met de liefdadigheidsinstelling van uw keuze
  • laat u bijstaan door een notaris
  • wees niet te zuinig met het deel dat u aan het goed doel nalaat, anders kan die de nalatenschap weigeren, en dat houdt risico’s in voor de andere begunstigde(n)

 

 

Nieuwsflits

Previous Next
GEZOCHT: Regioverantwoordelijke Oost-Vlaanderen
Lees meer...
CVS Contactgroep zoekt vrijwilligers

Lees meer...

Pijnlijn

078 159 160

Meer info...


Statistieken

Artikelen bekeken hits : 159195

© 2014 CVS Contactgroep VZW
Artikels en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming van de auteur/maker worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.