Breathfulness door Maria De Wolf

Lezing op 8 september 2016 te Dendermonde. Maria De Wolf is verpleegkundige en coach Breathfulness.

Breathfulness – bewust, gezond en ontspannen leven.

  1. Inleiding

“Zich vitaal voelen; harmonie en vreugde ervaren, wie wil dat niet? Dit ligt dichter bij je dan je vermoedt! De belangrijkste toegang daartoe ligt in een verruimde ademhaling. Niet te geloven? Ik zie iedere dag bij klanten resultaten die hun verwachtingen overtreffen!”

Met deze woorden wekt Maria de interesse van de toehoorders. Iedereen spitst de oren. Wat is dat dan wel “Breathfulness”?

  • Breathfulness is een natuurlijke en veilige weg die je leidt naar meer welzijn: je krijgt meer balans, heling, vitaliteit, creativiteit en vreugde in jouw leven.
  • Je komt in een diepere verbinding met jezelf, met jouw kracht en unieke kwaliteiten en geeft er expressie aan.
  • De aandacht voor je ademhaling staat centraal: je ademhaling ontdekken, openen, verruimen, optimaliseren vormt de basis van het concept.
  1. Visie

Een eerste uitgangspunt van Breathfulness is dat iedereen het kan leren en dat het kan leiden tot een levenslange leefwijze die iedereen dient.

Breathfulness steunt ook op zelfverantwoordelijkheid en de kracht van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Breathfulness is gebaseerd op een holistische benadering van het mens-zijn, de aandacht is gericht op het gehele wezen. Het is een weg/leefwijze die aandacht schenkt aan de 4 belangrijke pijlers voor een gezond leven (ademhaling, voeding, beweging en ontspanning):

a)    Pijler ademhaling

Dit is de hoofdpijler van Breathfulness. Zuurstof is fundamenteel om te kunnen leven. Bij een volle, rustige inademing is er meer zuurstof beschikbaar om voedingsstoffen om te zetten in energie. En bij een volledige, ontspannen uitademing kunnen meer afvalstoffen het lichaam verlaten. De sessies Breathfulness zijn erop gericht de oorzaken van een beperkte ademhaling op te lossen om de effectiviteit van je ademhaling te vergroten. Hierdoor ontstaat een betere energiebalans in je lichaam.

b)    Pijler voeding

Je fysieke lichaam heeft voedsel nodig, het is brandstof die je ‘motor’ draaiende houdt. Evenwichtige voeding voorziet je van energie, levert bouwstoffen, ondersteunt het immuunsysteem, bevordert het herstelproces, … Goede voeding heeft ook invloed op de psyche en geeft een draagvlak om in balans te zijn. In het Breathfulnessprogramma wordt aandacht besteed aan deze en andere aspecten van de voeding. Zo word je bewuster gemaakt om (weer) naar je lichaam te luisteren.

c)     Pijler beweging

Lichaam en geest hebben beweging nodig. Het is een weldaad voor het gehele systeem. Beweging geeft je letterlijk meer lucht. Je conditie, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en zelfs je geheugen verbeteren. Het zorgt ervoor dat het hoofd leeg gemaakt wordt en er komen stoffen vrij die een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Tijdens het bewegen ben je even één met je lichaam. In het Breathfulnessprogramma worden er tips gegeven om beweging weer een onderdeel te maken van je dagelijks leven.

d)    Pijler ontspanning

Je leven in volheid leven houdt in dat er een balans is tussen in- en ontspanning, tussen activiteit en rust. Fysieke ontspanning leidt ook tot geestelijke ontspanning. Het is belangrijk om je steeds bewuster te worden op welke momenten je (teveel) spanning opbouwt en vasthoudt, want je hiervan bewust worden brengt je tot andere keuzes. Kiezen voor een leefwijze die beter bij je past zorgt voor harmonie.

  1. Ademhaling

Ademhalen? Dat doe ik toch sowieso?! Ja, ademhalen gebeurt – gelukkig – automatisch. Waar we meestal niet bij stilstaan is:

  • Hoeveel van mijn adempotentieel gebruik ik eigenlijk? 75% van de westerse bevolking gebruikt minder dan 50% van de ademcapaciteit!
  • Zuurstof is onze meest noodzakelijke levensbron: als we 5 minuten niet ademen komt heel ons wezen in gevaar. Wat betekent het dan als we continu maar de helft (of minder) van het potentieel benutten?
  • Waardoor ademen we niet volledig? Stress speelt hier zeker een rol in aangezien onze ademhaling aangestuurd wordt door het zenuwstelsel. Soms gaan we minder diep ademen om negatieve gevoelens (angst, verdriet, woede, …) of pijn niet of minder te voelen.
  • Omgekeerd heeft onze ademhaling een invloed op het zenuwstelsel. Er zijn ademwijzen die spanning, ongemak en pijn in het lichaam doen toenemen maar er zijn ook ademwijzen waarbij deze klachten juist verlicht worden!
  • Ook het middenrif vervult hierin een belangrijke functie. Naast de borstademhaling die aangedreven wordt door de tussenribspieren, is er de diepere buikademhaling waar het middenrif een belangrijke rol speelt. Als dat geblokkeerd is, heeft dat een verregaande impact: kleinere longcapaciteit, hart onder spanning, geen natuurlijke massage van de spijsverteringsorganen, negatieve invloed op alle meridianen, werking lymfesysteem beperkt met immuniteitsproblemen als gevolg, …
  1. Mogelijkheden binnen Breathfulness

Breathfulness werkt preventief, curatief en bewustmakend. Het heeft effect op je gehele wezen – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

FYSIEK: Het vergroot de ademcapaciteit . De totale stofwisseling verbetert sterk, je krijgt meer energie en vitaliteit . Het verbetert de werking van het immuunsysteem.

EMOTIONEEL: Het bevrijdt en integreert onderdrukte emotionele patronen. Je zult meer zelfvertrouwen, openheid en plezier ervaren.

MENTAAL: Het ruimt beperkende overtuigingen op. Het geeft rust in het hoofd en beter concentratievermogen. Je ervaart creativiteit en geestelijk helderheid.

SPIRITUEEL: Het verbindt je met jouw essentie. Je gaat bewuster, vrijer en vreugdevoller in het leven staan. Er treedt innerlijke vrede op.

Concreet:

Met Breathfulness Intensive – harmoniserend ademen zoals toegepast tijdens een consult – ga je terug naar een natuurlijke ademhaling. Via individuele coaching leer je de specifieke ademwijze. Je wordt in elke stap begeleid en een sessie wordt dan afgesloten door een relaxatiemoment.

  • Opmerking: neurowetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Leiden (NL) heeft aangetoond dat mensen die harmoniserend ademen regelmatig toepassen een betere creativiteit hebben, meer cognitieve strategieën paraat hebben (oplossingsgericht denken), een betere verbinding (samenwerking) hebben tussen linker en rechter hersenhelft, meer innerlijke rust bezitten.
  • Breathfulness leren kennen online? Dat kan. Ga eens een kijkje nemen op www.programma.breathfulness.nl Het biedt de mogelijkheid om in zes stappen weer in contact te komen met je lichaam en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Om je bewustwording over de 4 pijlers te vergroten, gecombineerd met veel oefeningen om dit te ervaren en je eigen te maken.

 

  1. Korte test of Breathfulness iets voor jou kan betekenen 

Waar zit je adembeweging meestal?
laag (buik) hoog (borst)
Hoeveel ademhalingen heb je per minuut (neem even tijd hiervoor door rustig te gaan zitten en gedurende een minuut het aantal ademhalingen te tellen)?
10 of minder meer dan 10
Hoe regelmatig is de cadans van je in- en uitademing in het algemeen?
regelmatig   onregelmatig
Gaat de aansturing van je ademhaling vanuit angst of vanuit vertrouwen?
vertrouwen   angst
Hoeveel ruimte geef je aan je ademhaling, oftewel hoe groot is het volume van je ademhaling?
redelijk tot volledig   laag tot minimaal

Indien één van je antwoorden aan de linkerzijde is, zal Breathfulness zeker een toegevoegde waarde voor je kunnen hebben. Beter en optimaler ademen heeft invloed op je lichaam, je denken, je gevoel en je wel-zijn.

© 2024 CVS-contactgroep
Oud Vliegveld 14
9250 Waasmunster

Tel.: 0471 822 079 op maandag, woensdag en vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur.
Wij danken ixX pharma voor alle steun

Privacybeleid

Webdesign by Eye